Paradicsomos húsgombóc

 
Paradicsomos húsgombóc
Paradicsommártás:
Hozzávalók: zsiradék, liszt, paradicsomsűrítmény, cukor, só, víz
Két evőkanál zsiradékot felhevítünk, majd hozzáadunk kb. 6 púpozott evőkanál lisztet, és állandó kevergetés mellett fél percig pirítjuk. A lábast félrehúzzuk a tűzhelyen, s hideg vízzel felöntjük a rántást. (Előbb csak kevéssel, majd még adagoljuk fokozatosan, s közben kavarjuk simára. Összesen először kb. 2-3 dl vízzel öntsük fel, majd később még lehet adni hozzá többet is, hogy a kívánt sűrűséget elérjük.) Hozzáöntjük a paradicsomsűrítményt is, elkeverjük, és a tűzhelyen keverés mellett felforraljuk. Forrás után kezd el sűrűsödni, ha túl sűrű lenne, adagolhatunk még hozzá vizet. Ízlés szerint sózzuk, cukrozzuk, és kb. 5 percig alaposan összeforraljuk.
Húsgombóc:
Hozzávalók: rizs, darált hús, só, bors, fűszerpaprika, tojás, vöröshagyma, zsemlemorzsa, zsiradék
Fél kg darált húshoz kb. két bögre rizst számítsunk. Kimérjük a két bögre rizst, alaposan megmossuk, és egy lábasba öntjük. Felöntjük három és egy szűk fél bögrényi vízzel, sózzuk, lefedjük, és addig főzzük, míg a rizs a vizet magába nem szívta (kb. 12-13p). Ekkor lecsavarjuk alatta a lángot, és kb. 10 percig még fedő alatt hagyjuk állni. A vöröshagymát felaprítjuk, kevés zsiradékon megpirítjuk, s hozzáadjuk a darálthúst, és fehéredésig pirítjuk. Ekkor félrehúzzuk, és egy szűk ek. pirospaprikát adunk hozzá. Felöntjük 1-1,5 dl vízzel, fűszerezzük (só, bors), s szinte teljesen puhára főzzük (azért "szinte", mert majd még gombóc formájában is fő kicsit, tehát a "kész" előtti állapotot kell elérnünk, akárcsak a rizsnél, hisz annak fenti főzési ideje mellett még nem fog ártani neki a további fövés gombócként). A rizst és a darált húst legalább langyosra kihűtjük. Kézzel összekeverjük őket, hozzáadunk 3 egész tojást is, ha kell, utánfűszerezzük/sózzuk, s zsemlemorzsát hozzágyúrva érjük el a kívánt állagot. Alaposan kidolgozzuk, s kis gombócokat formázunk vizes kézzel, melyeket forró vízben kifőzünk (nem kell sok főzés, mert már előfőzöttek az alapanyagok, újraforrástól tehát kb. 10-15p, a gombócok méretétől függően). Paradicsommártással tálaljuk.