Buszvárók, -fordulók átadása

 

Az ünnepélyes átadót Ficsór József polgármester nyitotta meg, melyben köszöntötte a jelenlévőket, majd elmondta a projekt menetét. Mindezt felhasználva, számszerű adatokkal alátámasztva tájékoztatom a kedves olvasót az egész projektről.

 

A polgármester úr elmondta, hogy a beruházás a „Közösségi közlekedés komplex fejlesztése” című uniós pályázat keretében valósult meg, mégpedig a „Közösségi közlekedés komplex fejlesztése Kiskunfélegyházán” címmel. A pályázat kedvezményezettje Kiskunfélegyháza város Önkormányzata, támogatottja a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, közreműködő szervezet pedig a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség. Az egész projekt 118 millió forintba került, amelyben a Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott nemzeti társfinanszírozás összes értéke száz és fél millió forint. Így a városnak csupán 17 és fél millió forintjába került. Műszaki tartalmát tekintve autóbusz- utasváró és megállóhelyek kiépítése, burkolatépítési és környezeti feladatok, valamint utastájékoztató táblák elhelyezése a város közigazgatási területén belül. Mindez bel- és külterületen. Így megvalósult 31 autóbusz utasváró, 21 autóbusz öböl építése peron szigettel, 8 peron sziget felújítása, 3 új autóbusz forduló építése peronszigettel, 4 új kerékpár tároló építése, 40 menetrend tábla és 1 utastájékoztató tábla került elhelyezésre, illetve megvalósításra a projekt kapcsán. A kivitelező szervezet nyílt közbeszerzési eljárás keretében került kiválasztásra. Így a kiválasztott kivitelező az ÚT-ÉP-KER 97 Kft lett. 2009, május 22-én volt a munkaterület átadás-átvétel, majd innentől kezdődött a kivitelezés ami szeptember közepéig tartott. Beszédében megköszönte a tervezőnek, a kivitelezőnek, a műszaki ellenőrnek és minden szakhatóságnak, hogy segítették a projekt megvalósítását, valamint megköszönte a Polgármesteri Hivatal köztisztség-viselőinek, akik irányították ezt a beruházást. Majd megjegyezte, hogy a képviselő testület annak idején jó döntést hozott. Megjegyezte, hogy a nagyrészt a 13. és 14. számú választókerületben megvalósult beruházás nagyban hozzájárult a tömegközlekedés biztonságához és kényelméhez. Kritikaként említette meg, hogy az állam és akik ezeket a berendezéseket használják, azok is élhetnének, élhettek volna a pályázati lehetőségekkel. Megjegyezte, hogy ezzel a kritikával nem akarta ennek a pályázatos projektnek a sikerét eltompítani, de mégis a városnak kellett azt a kis önrészt kifizetni. Örömének adott hangot, hogy ma, október elsején a szalag átvágásával átadhatja ezeket a létesítményeket a lakosságnak.

 

 

A polgármester úr után Lőrincz Tibor, a 14. sz. vk. képviselője mondta el gondolatait, melyekből néhányat ismertetek.

Köszöntötte a jelenlévőket, majd elmondta, hogy ez a történet számára 2006 őszén kezdődött, amikor képviselő-jelöltként kerékpárral járt ezen a területen. Útközben egyszer csak el kezdett esni az eső. Egy rossz állapotú buszváróban talált menedéket, és akkor már megfogalmazódott benne az a gondolat, hogy ha majd egyszer lehetőség adódik rá, ezeket a várókat ki kell cserélni. Megemlítette még, hogy erre a pályázati lehetőségre Juhász Miklós, a 13. sz. vk. képviselője hívta fel a figyelmet. Röviden felsorolta az eddigi külterületi fejlesztéseket és ígéretet tett ezek folytatására. Kérte a lakosokat, hogy óvják meg a létesítmények épségét, majd jelezte, hogy még a fásítás hátra van, amit csak a faültetési időszakban tudnak majd elvégezni. Beszédében ő is köszönetét fejezte ki a projekt közreműködőinek. Végezetül pedig birkapörköltre és csapolt sörre hívta meg a jelenlévőket.

A szalag- és rövid emlék szalagocskák vágása után a többség élt a meghívás adata lehetőséggel.

A pörkölt igen ízletes volt, és amit itt meg szeretnék említeni az, hogy racka birkából készült.

 

 

 

Kovács István
 

 

 

 

 

 

 

 

A szöveges anyag feldolgozás alatt áll, addigis az átadáson készített képekből egy fotógalériát tudunk bemutatni.

Fotógaléria linkje: www.kkfhkt.hu/