Gétéri szüreti ünnep és bál

Szüreti ünnep Gátéron
 
Engedjék, engedjétek meg, hogy személyes hangon szóljak erről a napról, 2009. szeptember 26-ról, hiszen táncosként vettem részt az eseményeken.
Minden évben megünnepeljük községünkben a termények betakarítását, a szüretet. Fontos nap ez nekünk, gátériaknak. Már reggeltől izgatottan készülődünk a délutáni és esti programokra.
Délután kettőkor a templom előtt Bajkó Zoltán tisztelendő úr szentmisét tartott, majd megszentelte a terménykosarat és a bort, melyeket a felvonuláson körbevittünk a falu utcáin. Lovaskocsikon utazott a zenekar, a Nyugdíjas Klub, köztük polgármester asszonyunk, Urbán Istvánné, a táncosok, és még sok vidám érdeklődő. Így például a gyerekek, akiknek ez rendkívüli élmény. Gyermekkoromban én is már hetekkel korábban vártam, mikor jön el végre a Nap.
A fogatokat főként falubeliek hajtották. A Kiss Tanyáról csikósok jöttek, mint az eddigi években is, hogy látványban és hangulatban gazdagítsák ünnepünket.
A táncosok több csoportból verbuválódtak össze. A gátéri Kismakkos Néptáncegyüttes (melynek én is tagja vagyok) hosszú évek óta állandó szereplője a felvonulásnak. Ebben az évben két utánpótlás csoportunk is velünk tartott. Új színfoltként fellépett a kiskunfélegyházi cipőgyár Nyugdíjas Klubja is.
A zenéről Csányi József és Zenekara gondoskodott menet közben és az állomásokon is, ahol a táncosok a lovaskocsikról leszállva improvizatív műsort adtak az utcán várakozó nézők számára.
A felvonulást követően hazamentünk, és készültünk a bálra, ami este 8 órakor kezdődött a Faluházban, vacsorával. Ezt a fellépők ajándékba kapták. A kisebb utánpótlás csoportunk tagjai ifjú korukra való tekintettel nem lehettek itt. Nekik az Önkormányzat egy csokival köszönte meg a felvonuláson való szereplést.
Már a vacsora közben gondoskodtak a jó hangulatról „RIZSÁÉK” (Kiss Imre és Réczicza István), a bál zenészei.
Rádi Józsefné, a Faluház vezetője felolvasta a Bor Himnuszát, melyet – himnuszhoz illően-állva hallgatottunk meg.
A vacsora után fellépett a fülöpjakabi ALFA Tánccsoport, akik műsoruk után megtáncoltatták a gátéri leányokat és legényeket. Ezzel kezdetét vette a táncos mulatság.
Ott volt a falu apraja-nagyja.
A zene változatos volt, mindenki megtalálta régi nagy slágerét, és a kívánságokat is teljesítette a zenekar. Javarészt nosztalgia-dalok voltak, amiket a szüleink jól ismernek, de a mi korosztályunkban is újra felkapottakká váltak.
Jómagam hajnal egyig roptam a jobbnál jobb nótákra, és már másnap azt beszéltük, mikor lesz a következő alkalom.
Fontos, hogy ezt a napot az elkövetkezendő években is megrendezzük, hisz így örökíthetjük át a hagyományt és a természet tiszteletét.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk jövőre is!
 
A Kismakkos Néptáncegyüttes honlapját megtekinthetik itt:
www.kismakkos.gportal.hu
ahol biztosan lesz képes összefoglaló a szüret napjáról.
 
Gátérnak is van saját honlapja:
www.gater.gportal.hu
 
A nemrégiben felújított Faluházunk is rendelkezik már saját oldallal:
www.gatermuvhaz.gportal.hu
 
A képgalériában pedig ezen az oldalon is megtekinthetik a leírt eseményeket.
 
Jánosi Eszter